Hoe borstvoeding werkt

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces dat enorm gebaat is bij veel huid op huid contact. Borstvoeding komt na de geboorte vanzelf op gang. Tijdens de zwangerschap worden, onder invloed van hormonen, de melkcellen en melkgangen in de borsten volledig ontwikkeld. Daardoor is er direct melk als je baby is geboren. De eerste melk wordt colostrum genoemd. Colostrum is gemakkelijk te verteren, zodat de maag en darmen van je baby rustig aan hun taak kunnen wennen. Het bevat bovendien alle essentiële voedingsstoffen en antistoffen die zo ongelooflijk waardevol voor je baby zijn.   

Huidcontact

Na een bevalling kunnen jij en je baby bijkomen en elkaar leren kennen door huidcontact. Je kindje ligt zonder kleding tegen jouw blote borst. Vanuit dit contact laten baby’s veelal hun eigen mooie reflexen zien: ze geven aan wanneer ze toe zijn aan de eerste voeding en gaan opzoek naar de borst. Als huidcontact niet meteen na de bevalling mogelijk is, bijvoorbeeld door medisch onderzoek, dan kan dit ook op een later moment ingehaald worden. Huidcontact kan ook met de  partner. Het is in de kraamtijd en lang daarna een heerlijk moment om samen tot rust te komen.

Vaak aanleggen

Door je baby aan te leggen als hij/zij er om vraagt, wordt er in de borsten de unieke, menseigen melk gemaakt. Ruim voldoende voor je baby om zich optimaal te ontwikkelen. In de eerste week na de geboorte slaapt je kindje echter nog veel en vraagt niet altijd om voedsel. Om ervoor te zorgen dat hij/zij voldoende melk binnenkrijgt, leg je je baby overdag meestal elke twee tot drie uur aan, als de baby zich niet eerder zelf meldt met voedingssignalen. Na het op gang komen van de melkproductie en groei van je kindje, kun je geheel op verzoek gaan voeden. Je baby zou dan een paar keer elk uur willen drinken, om daarna een pauze van vier uur te maken bijvoorbeeld.