Onderzoek toont aan dat moeders die steun ervaren van hun partner in het geven van borstvoeding, hierin vaker slagen en dat zij ook langer blijven borstvoeden. Dat is een grote plus voor het hele gezin. Er zijn verschillende manieren waarop je de steun en toeverlaat kunt zijn in het gezin.

Kennis over borstvoeding

Er valt veel te weten over borstvoeding geven. Over hoe de melk gemaakt wordt en hoe je weet of er genoeg melk is. Over de mechaniek achter de melkoverdracht van moeder naar kind. Hoe vindt een baby de borst, hoe kun je zien of de hap groot genoeg is. Hoe weet je of je baby melk binnen krijgt?

Ook helpt het om te weten waar je tegenaan kunt lopen bij borstvoeding en hoe je hier mee om kunt gaan. Tepelkloven bijvoorbeeld; hoe ontstaan ze en wat doe je er tegen? Je kunt jezelf inlezen over borstvoeding. Helaas doen nog veel bakerpraatjes de ronde. Hoe meer je zelf weet, hoe makkelijker je je weg daarin kunt vinden.

Een  voorlichtingsavond over borstvoeding kan een goede eerste stap zijn. Wij hebben een playlist gemaakt op YouTube met informatieve filmpjes, die leuk zijn om naar te kijken. Andere goede informatiebronnen zijn bijvoorbeeld borstvoedingorganisatie   La Leche League en  Borstvoeding.com.

Praktische hulp bij borstvoeding

Een voor de hand liggende manier om moeder en baby te steunen in de borstvoeding is door wat praktische dingen voor hen te doen. De baby aangeven wanneer het honger heeft, een luier verschonen wanneer dit nodig is, de moeder eraan herinneren even naar het toilet te gaan, en de moeder wat te drinken aangeven wanneer zij voedt. Wanneer de moeder kolft, kan de partner ervoor zorgdragen dat de spullen op tijd schoon zijn en de   melk op de juiste manier bewaart wordt.

Ook kan het fijn zijn wanneer de partner helpt om rust en ontspanning te creëren in situaties. Bijvoorbeeld wanneer er bezoek ik, baby heeft honger en moeder wil (nog) niet voeden met bezoek erbij. 

Het is heel behulpzaam wanneer de partner kan herkennen welke signalen een baby geeft. Is het moe, heeft het krampjes, heeft het ergens anders pijn, of is het toch honger. Oefening baart kunst. 

Jouw band met je baby

Hoe fijn is het, dat je baby geboren is, dat je je baby kunt ruiken, en voelen, en dat je hoort hoe je baby klinkt! Nu je baby uit de buik is wordt het nog makkelijker een band met elkaar op te bouwen.

Een van de manieren waarop je je band met je baby kunt versterken is door  huid op huid contact toe te passen. Dit helpt je baby ontspannen, de hartslag en ademhaling worden rustiger. Je baby valt fijner in slaap en voedingssignalen zijn makkelijk te herkennen. 

Ook vaders ervaren voordelen van huid-op-huid contact met hun baby. Door ontspanning en nabijheid leren zij hun baby beter kennen. Daarnaast maken vaders door veel met hun baby’s te knuffelen ook zelf hormonen aan, waardoor de band met je kindje vlot meer diepgang krijgt. 

Idealiter duurt een huid-op-huid contactmoment minimaal van het ene voedingsmoment tot het volgende. Voor moeders is het huid-op-huid contactmoment tussen vader en baby een uitgelezen kans een goeie dut te doen. 

Leuk om te regelen

Voor jezelf

Voor extra steun en het uitwisselen van ervaringen kun je terecht bij het Vadercafé in Amersfoort (om het vuur) en via de facebookpagina van Vader Visie. Ook geeft Patrick Timmermans individuele coaching en groeps (web)trainingen.  

Voor haar

Wil je je baby’s moeder verwennen met een uniek cadeau, om je waardering te laten blijken? Peil eens of een moedermelksieraad iets voor haar is. Er zijn verschillende juweliers in Nederland die een ontwerp op maat kunnen maken.

Voor jullie samen

Sprankelend fotografie is gespecialiseerd in het vastleggen van waardevolle momenten rondom de geboorte van je kindje en de (kraam)periode daarna. Meer informatie over fotoreportages kun je vinden op de website van Vera Wind-van der Werff: