Het belang van borstvoeding

Borstvoeding geven kan zorgen voor mooie geluksmomenten met je baby. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de gezondheid van moeder en baby. Dit zijn voor veel moeders redenen om borstvoeding te geven. Het is ook iets bijzonders, om samen met je kindje te delen. Je voelt de warmte van je baby dicht tegen je aan en daar geniet je van. Borstvoeding is een intiem moment samen, jouw melk geven aan je kindje.

borstvoeding gezondheid geluksmomenten

Borstvoeding heeft veel gunstige effecten op de gezondheid van zowel moeder als kind. Door wetenschappelijk onderzoek leren we steeds meer over het belang en de unieke, waardevolle werking van borstvoeding. 

De waarde van borstvoeding voor je baby

  • Moedermelk bevat alle essentiële voedingsstoffen die jouw baby nodig heeft;
  • Je kindje bouwt een goede weerstand op tegen veel voorkomende ziektes, zoals keel-, neus- en oorinfecties;
  • Het vermindert de kans op allergieën en astma. 
  • Borstvoeding beschermt op lange termijn tegen hart- en vaatziekten, obesitas en suikerziekte. 

Het bevordert de hersenontwikkeling van je baby.

De waarde van borstvoeding voor jou
  • Het voeden draagt bij aan een natuurlijk hechtingsproces tussen jou en je kindje;
  • Het vermindert de kans op borst-, eierstok- en baarmoederhalskanker;
  • Op latere leeftijd heb je minder snel last van botontkalking. 

Langdurig effect

De waarde van borstvoeding geldt tijdens, maar ook na de periode dat je borstvoeding geeft. Dit komt onder andere door de bijdrage aan de opbouw van het immuunsysteem van je kindje. Hoe langer de borstvoedingsperiode, des te meer effect de opbouwstoffen hebben op de gezondheid van je kind.   

Borstvoedingsduur

Hoe lang je borstvoeding wilt geven, is een beslissing die je zelf maakt en die past bij jou, je partner en je kindje. Adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen je richting geven. Zij raden aan om zes maanden volledig borstvoeding te geven, en daarna naast de borstvoeding te starten met de introductie van vast voedsel. Borstvoeding kun je blijven geven tot twee jaar, en daarna zolang moeder en kind dit willen.